Клапан двомагістральний КрАЗ-5233НЕ

На автомобілі встановлено три клапани. Один клапан призначений для забезпечення живлення стислим повітрям пружинних порожнин енергоакумуляторів по двох незалежних магістралях: від чотирьохконтурного клапана і безпосередньо від компресора (через ресивер споживачів і роз'єднувальний кран).

Другий клапан встановлений на вході в керуючу магістраль прискорювального клапана (вивід А рисунок 55) і призначений для виключення перевантажень штоків гальмових камер з пружинними енергоакумуляторами при випадковому одночасному включенні робочою і стоянковою гальмових систем.

Клапан двомагістральний КрАЗ-5233НЕ

Рисунок 55 – Клапан двомагістральний: А. С–порожнини підвідні; В–порожнина відвідна

1-корпус; 2-мембрана; 3-кришка

Третій клапан встановлений на вході в керуючу магістраль силового циліндра і пневмоклапана моторного гальма і призначений для забезпечення стислим повітрям у разі виходу з ладу одного з апаратів.

Робота клапана. Залежно від того, до якого виводу (А або C) підводиться повітря, мембрана 2 (рисунок 55), закриваючи протилежний вивід, забезпечує надходження повітря у виведення В. При одночасному підведенні стислого повітря до виводів А і C мембрана 2 займає середнє положення і не перешкоджає надходженню стислого повітря з цих виводів у вивід В.