Акумуляторні батареї. Фари КрАЗ-5233НЕ

На правій підніжці автомобіля встановлено дві акумуляторні батареї типу 6СТ-190А* напругою 12В кожна, які сполучені між собою послідовно. Батареї поміщені в металевому контейнері.

Для відімкнення акумуляторних батарей від «маси» автомобіля встановлений вимикач типу Вк318Б, що має клему для приєднання до акумуляторних батарей і шину, сполучену з «масою» автомобіля. Увімкнення здійснюється поворотом ручки вимикача до поєднання цифри «1» з позначкою на корпусі, а відімкнення – цифри

«0» з позначкою. 5.11.4. Фари.

На автомобілі встановлено дві головні фари 401.3711 (рисунок 58) з лампами розжарювання дальнього і ближнього світла, дві протитуманні фари Фг152-а і фара-прожектор 171.3711 з галогенними лампами.

Головні фари (дальнього і ближнього світла) мають нерозбірний оптичний елемент, що складається з відбивача і скла-розсіювача, і двожильну лампу А24- 55+50. Нижня нитка лампи номінальною потужністю 55 Вт відповідає дальньому світлу фар, а верхня нитка 50 Вт – ближньому світлу.

Фара автомобільна КрАЗ-5233НЕ

Рисунок 58 – Фара автомобільна: 1-гвинт регулювальний; 2- рефлектор;3-провід фари; 4- корпус; 5-лампа; 6-обід зовніш- ній; 7-обід внутрішній

Регулювання світла фар. Правильність регулювання фар слід перевіряти при тиску повітря в шинах 0,55 МПа (5,5 кгс/см2), для чого:

-встановити автомобіль без вантажу на рівному горизонтальному майданчику, строго перпендикулярно екрану на відстані 10 м до стекол фар;

-розмітити екран, як показано на рисунку 59.

Розмітка екрана для регулювання світла фар КрАЗ-5233НЕ

Рисунок 59 – Розмітка екрана для регулювання світла фар

Регулювання здійснювати в режимі ближнього світла. Кожну фару регулюйте окремо, поперемінно закриваючи їх.

При правильно відрегульованій фарі верхня межа лівої частини світлового пучка повинна співпадати з горизонтальною віссю Х-Х, вертикальні вісі G-G і D-D повинні проходити через точку перетину горизонтальної і похилої (під кутом 15 градусів) ділянок світлової плями. Величина світлової плями фари Н складає 150 мм.

Для регулювання світла фар необхідно зняти декоративні обідки у обох фар, і за допомогою верхнього і бічних гвинтів відрегулювати положення оптичного елемента.

Протитуманні фари встановлені на кронштейнах під переднім бампером автомобіля і призначені для кращої видимості дороги під час туману, дощу, снігопаду, а також при русі по вузьких дорогах з великою кількістю крутих поворотів. Увімкнення фар проводиться клавішним вимикачем, розташованим на панелі приладів.

При увімкненні протитуманних фар пучок світла проходить під нижньою межею туману, не відбиваючись від нього, завдяки цьому дорога є добре видимою.

Напрям світла фар регулюється зміною положення фар на кронштейнах. При правильній установці фар їх оптичні вісі світла повинні перетинатися з подовжньою віссю автомобіля на поверхні дороги в 15 м від переднього бампера.

Не рекомендується користуватися одночасно протитуманними і основними фарами, оскільки це приводить до посиленої розрядки акумуляторних батарей.

Фара-прожектор встановлена на даху кабіни. Призначена для огляду місцевості і додаткового освітлення дороги поза населеними пунктами за відсутності зустрічного транспорту.

Вмикається фара-пожектор клавішним вимикачем, розташованим на панелі приладів. Поворот фари на вісі здійснюється за допомогою ручки з кабіни водія.